Meest voorkomende klachten waarmee men een fysiotherapeut bezoekt

De lijst met mogelijke lichamelijke klachten is eindeloos en de fysiotherapeut wordt dan ook bezocht met zeer veel uiteenlopende klachten. Klachten zijn te onderscheiden in de volgende drie categorieën 

 

Acute klachten

Als we spreken over acute klachten dan hebben we het over klachten die plots zijn veroorzaakt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een spier die scheurt tijdens het hardlopen of voetballen, Ook klachten na een val van de fiets of een ongeluk vallen onder acute klachten. Dit zijn namelijk allemaal klachten die uit het gevolg van een bekende gebeurtenis zijn ontstaan. 

 

Non-Acute klachten

Er wordt over non acute klachten gesproken als de oorzaak van de klacht niet bekend is. Stel je hebt elke nacht kramp en kan overdag niet goed door de knien. Je weet niet waar deze kramp en stijfheid vandaan komt. Dit is dus een Non-Acute klacht waarmee 70% de fysiotherapie bezoekt. De fysio gaat bij acute klachten andere te werk dan bij non-acute klachten. 

 

Het onderzoek

Een fysiotherapeut kent bijna elk spiertje in het lichaam en weet precies hoe het lichaam moet kunnen bewegen. Dit is belangrijk om eventuele afwijkingen in de spieren te kunnen vinden. Je begint met de fysio dan ook altijd eerst met een eerste onderzoek. Er wordt een gesprek gevoerd waarbij de fysiothapeut de aard van de klachten probeert te ontdekken. Je gaat in gesprek en moet antwoord geven zoals: 

 

- Wanneer had je voor het eerst last van deze klacht

- Sinds wanneer heb je last van deze rugpijn

- Welk beroep oefen je uit en hoeveel beweeg je per dag

- Heb je al eerder last gehad van deze spieren of spiergroep

- Heb je deze klacht al eerder laten behandelen door een fysio

- Wat voor soort pijn voel je precies. Is het stekende of zeurende pijn

- Zijn er bewegingen die je nu niet meer kunt maken die je voorheen wel kon maken

 

Als de fysiotheapeut een goed beeld heeft dan zal de plek van de klacht gaan onderzoeken door een aantal bewegingen uit te voeren. Op geleide van pijn moet je aan de fysiotherapeut aangeven welke specifieke beweging je veel pijn doet en welke beweging juist niet. De fysiotherapeut zal naar een aantal handige bewegingstrucjes weten welke spier of spiergroep is aangetast en zal samen met je een aantal oefeningen gaan doen. 

 

Als je bijvoorbeeld last hebt van je schouder dan kan de fysiotherapeut door middel van oefeningen de rest van de schouder trainen waardoor de andere spier meer wordt ontlast. Ook kan de spier door middel van dry needling of shockwave therapie tijdelijk worden beschadigd zodat de spier zich vervolgens sterker kan herstellen.