Het klachten alfabet 

Hier vindt u het fysiotherapie alfabet, Alle relevante woorden en klachten worden hier op alfabetische volgorde beschreven:

 


Analyse: Een fysiotherapie doet een lichamelijke analyse om erachter te komen met welke klacht of blessure je kampt

 

Brace: Soms moet je ter ondersteuning van de fysiotherapeut een brace dragen. Een brace ondersteunt je spieren en het voelt voor patienten vaak veilig om een brace te dragen. Een brace is vaak tijdelijk en niet chronisch, Als een klacht is uitbehandeld dan kan een brace wel chronisch worden ingezet. 

 

C

Coachen: Een fysiotherapeut heeft vaak ook een coachende rol. Want herstellen van een blessure is niet altijd een pretje. Je moet maximale motivatie tonen en een fysiotherapeut hoort je hierbij te coachen tijdens het uitvoeren van de oefeningen, De coachende rol zie je vooral vaak terugkomen in de sportfysiotherapie. 

 

D

Dik: Bijna 20% van de Nederlanders is te dik. Door teveel lichaamsgewicht worden spieren en ledematen overbelast. Dit resulteert vaak in klachten en een bezoek aan de fysiotherapie. Vooral knieën en enkels hebben last van het overtollige lichaamsgewicht. 

 

E

Echo(grafie) : Om een klacht goed inzichtelijk wordt vaak gebruik gemaakt van echografie. Dit is een techniek die ook wordt gebruik in ziekenhuizen (bijvoorbeeld bij zwangere vrouwen om te checken of alles goed is met de baby. Met echografie kan de spier en botstructuur worden weergegeven, waardoor direct kan worden gecheckt of er zich een bepaalde afwijking in de spier, pees of botten bevindt. 

 

F

Fris: Zorg ervoor dat je, voordat je naar de fysiotherapeut gaat, fris bent. dit geldt vooral voor de eerste afspraak. Je moet vaak voor het onderzoek je kleding uittrekken zodat de fysotherapeut je lichaam goed kan zien. Het is dus wel zo fijn voor jou en de fysiotherapeut als je een beetje fris bent. Heb je net gesport? Ga dan nog even douchen en was je voeten en oksels. 

 

G

Gescheurd: Een fysiotherapeut komt vaak gescheurde spieren tegen. Een scheurtje in een spier moet genezen met rust en kan worden veroorzaakt door overbelasting of bij een onverwachtse beweging. Denk aan het verstappen op een stoeprand, het maken van een sliding tijdens voetbal of het vallen van de fiets. 

H

Hielspoor is de normale benaming voor de medische term fasciitis plantaris, Het betreft een irritatie, verkalking of ontsteking van de pees onder de voet. De overbelasting wordt dus hierlspoor genoemd en heeft vaak een stekende pijn aan de onderzijde van de voet tot gevolg. De fysiotherapeut kan hierbij helpen door massages of rek en strek oefeningen toe te passen. Vaak in combinatie met taping en orthopedische zolen toegepast door een podotherapeut.